Organisten 2022

Laurens de Man

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus. Hij studeerde piano, orgel en bijvak klavecimbel bij resp. Jacques van Oortmerssen, David Kuyken en Johan Hofmann aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie bij Leo van Doeselaar aan de Berlijnse Universität der Künste (Konzertexamen Orgel). Deze studie rondde hij in 2019 af met de hoogste cijfers. Laurens won diverse prijzen als pianist en organist, bij concoursen in Den Haag, Würzburg, Groningen en Freiberg, waar hij “Young Organist of the year 2020” werd. In 2018 werd hem de Sweelinck-Mullerprijs toegekend. Onder andere als pianist van het Chimaera Trio speelt en arrangeert hij kamermuziek uit vier eeuwen muziekgeschiedenis; het trio nam twee CD’s op. Sinds 2012 is Laurens hoofdorganist van de Utrechtse Janskerk en “Organist in Residentie” van het Contiusorgel te Leuven. Aan het Conservatorium van Amsterdam is hij verbonden als docent pianotechniek voor de jazzafdeling en als repetitor van de Sweelinckacademie voor jong talent. www.laurensdeman.nl

Bekijk het programma van deze organist >

Gauthier Bernard

Gauthier Bernard, geboren in 1984, is een musicus, afkomstig uit Verviers die op 10-jarige leeftijd orgel begon te leren bij Patrick Wilwerth aan het Conservatorium van Verviers. Hij behaalde zijn orgeldiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Luik in de klas van Anne Froidebise. Hij behaalde ook de diploma’s klassiek schrijven en fagot aan het IMEP (Namen). Sinds vele jaren is hij parochie-organist, eerst in Verviers en daarna in Luik. Hij is nu organist van de Collegiale Kerk van Saint Barthélemy, evenals van de Collegiale Kerk van Saint Jean l’évangéliste en mede-bespeler van het orgel van de Kapel van Saint Roch in Luik. Hij geeft regelmatig concerten op orgel, fagot, klavecimbel en beiaard/carillon/klokkenspel. Hij is titulair van het instrument van de collegiale kerk Notre Dame de Huy en co-organist van het instrument van de kathedraal van Luik. Hij voltooide zijn opleiding aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. Hij geeft tevens les aan het Conservatorium van Luik en het IMEP in Namen.

Bekijk het programma van deze organist >

Jean-Baptiste Monnot

Jean-Baptiste Monnot (*1984) is titulair van het grote Aristide Cavaillé-Coll-orgel van de abdijkerk Saint-Ouen in Rouen, een legendarisch instrument waarop hij elke zomer een masterclass met internationale faam geeft. Monnot begon in 2004 aan zijn orgelstudie aan het Conservatoire Nationale de Paris, waar hij studeerde bij Olivier Latry en Michel Bouvard.

Vervolgens perfectioneerde hij zijn vaardigheden bij Bernhard Haas aan de Hochschule für Musik in Stuttgart en aan de Tonhalle in Zürich bij Jean Guillou, wiens assistent hij werd in de Saint-Eustache-kerk in Parijs (van 2004 tot 2014). In 2010 schreef hij de toneelmuziek voor Macbeth van William Shakespeare in Kyoto en Nagoya. In 2010 werd hij benoemd tot artist in residence aan de Saint Louis King of France Cathedral in New Orleans. Zijn concertcarrière leidde hem naar grote klassieke muziekpodia over de hele wereld. In 2019 begon hij als artistiek leider met het Festival des Orgues Cavaillé-Coll. Hij is ook de ontwerper en bespeler van het Orgue du Voyage, een uniek, modulair en transporteerbaar pijpinstrument.

Bekijk het programma van deze organist >

Bart Wuilmus

Bart Wuilmus (1977) studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Stanislas Deriemaeker en Joris Verdin. Hij behaalde er de meestergraad met grote onderscheiding voor orgel.  Het diploma contrapunt en fuga behaalde hij er in de klas van Wim Henderickx. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij in 2004 de meestergraad klavecimbel bij Kris Verhelst. Tijdens deze studie verdiepte hij zich eveneens in orgelimprovisatie bij Kris Wittevrongel. Als titularis-organist is hij verbonden aan de Grote of St.-Waldetrudiskerk te Herentals en is hiermee de vaste bespeler van het Verbuecken-orgel uit 1770. Hij realiseerde vier CD-opnames met orgelliteratuur en improvisaties op instrumenten in Averbode (Verschueren), Herentals (Verbuecken en Moors), Bornem (Thomas) en Hoogstraten (Thomas en Pels). Tijdens de afgelopen jaren speelde hij in binnen- en buitenland concerten op monumentale orgels: o.m. in de St.-Lambertuskerk te Helmond, de Oostkerk te Middelburg, de Grote Kerk te Vlaardingen en Der Aa-kerk te Groningen.
Bij de ‘Schola Gregoriana Cantabo’ uit Antwerpen is hij actief als improvisator. Sinds 2015 is hij als redacteur verbonden aan het Vlaamse tijdschrift Orgelkunst. Hij schreef  werken voor koor, orgel en hafabra die werden uitgegeven door ‘De Haske’ en ‘Koor en Stem’. Aan de muziekacademies in Herentals en Noord-Limburg is hij leraar orgel, klavecimbel, klavier en begeleidingspraktijk.

Bekijk het programma van deze organist >

Anne-Gaëlle Chanon

Anne-Gaëlle Chanon studeerde af met de hoogste onderscheiding in de orgelklassen van Jean Boyer, Liesbeth Schlumberger (Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse van Lyon) en Lorenzo Ghielmi (Accademia internazionale della musica antica van Milaan). Ze trok internationale aandacht in 2005 met het winnen van de prestigieuze 1e prijs op het internationale Xavier Darasse-concours in Toulouse, gevolgd door de 3e prijs op het Paul Hofhaimer-concours in Innsbruck (2007). Sindsdien wordt ze uitgenodigd om als soliste op te treden op de mooiste historische en recente instrumenten in Europa (Groningen, Alkmaar, Notre-Dame de Paris, Radio France), Japan en Midden-Amerika. Ze werkt samen met mezzosopraan Marion Lebègue, acteur Alain Carré, hoboïste Mathilde Rampelberg, het ensemble Doulce Mémoire (dir. Denis Raisin-Dadre), het Orchestre de Picardie en het Orchestre National de France. Zij is een zeer gewaardeerd vertolker van hedendaagse componisten; nieuwe werken van Guy Olivier Ferla, Pieter-Jelle de Boer en Pierre Farago zijn aan haar opgedragen.

Anne-Gaëlle Chanon was organiste van de kathedraal Saint-Jean in Lyon, de Sant’Alessandro-kerk in Milaan en de Eglise Réformée du Marais in Parijs. Ze is orgeldocente aan het Conservatorium voor Muziek en Theater van Saint-Quentin, waar ze een groot aantal educatieve projecten ontwikkelt, vooral met jonge kinderen. Ze is auteur van verschillende publicaties gewijd aan Franse barokmuziek en sinds januari 2021 lid van de Nationale Commissie voor Erfgoed en Architectuur. www.annegaellechanon.fr

Bekijk het programma van deze organist >

Johannes Güdelhöfer

Johannes Güdelhöfer (*1999) heeft een beurs van het “Cusanuswerk”, een organisatie die talentvolle studenten ondersteunt. Zijn eerste orgellessen kreeg hij van Stefan Palm, het huidige hoofd van de Katholieke Hogeschool voor Kerkmuziek in Rottenburg. Vervolgens slaagde hij met succes voor zijn C-examens (een verscheidenheid aan kerkmuziekvaardigheden in het aartsbisdom Keulen). Güdelhöfer deed mee aan concoursen bij onder meer “Jugend musiziert” en werd meervoudig prijswinnaar bij nationale orgelconcoursen. Hij studeerde kerkmuziek aan de universiteit van “Musik und Tanz” in Keulen. Daar studeerde hij in de orgelklas van de Keulse Domorganist Winfried Bönig en in de improvisatieklas van Thierry Mechler. Daarnaast keeg hij tijdens deelname aan masterclasses waardevolle feedback van Ben van Oosten, David Cassan, Lorenzo Ghielmi, Jean-Paul Imbert, Léon Berben, Tomasz Adam Nowak en Olivier Latry. Johannes Güdelhöfer is de winnaar van de Bachprijs op de “Northern Ireland International Organ Competition 2020”. Als kerkmusicus van de parochie Brauweiler-Geyen-Sinthern is Güdelhöfer de oprichter en organisator van de concertreeks “NachTklang” in de abdijkerk van Brauweiler.

Bekijk het programma van deze organist >

Hans Leenders

Hans Leenders is artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale en artistiek adviseur van het orgelfestival L’Europe & L’ Orgue. Tevens is hij hoofdvakdocent orgel en koordirectie aan het Conservatorium Maastricht. Hans Leenders is cantor-organist van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Maastricht (Séverin 1652, Müseler 1765 en Flentrop 1996), dirigent van het Basilicakoor en oprichter van het Basilica Consort. Dit laatste ensemble is opgericht om met name de Hoogfeestdagen feestelijk te ondersteunen, maar treedt ook autonoom op. Tenslotte is Leenders titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765). Tijdens de Corona-pandemie schreef Leenders zijn ‘Missa In Simplicitate’ die in binnen- en buitenland gretig aftrek heeft gevonden. Zijn ‘Missa Choralis’ ging in 2021 tijdens festival Musica Sacra in première. Zijn laatste werk ‘Drei Deutsche Lieder’, opgedragen aan bariton Vincent Kusters, werd verleden jaar opgenomen door tv-programma Vrije Geluiden VPRO. Dit najaar gaan drie opdrachtcomposities in première: ‘Im Grenzland’ voor het festival Maastrichtse componisten, de Orgelfantasie over het Te Deum in Hoorn en de ‘Missa Amelberga’ tijdens de Heiligdomsvaart te Susteren. Er zal ook een CD verschijnen met zijn werk bij Aliud Records.

Bekijk het programma van deze organist >

Nils Hellemans

Nils Hellemans (*1993, Dendermonde) startte al vroeg met piano- en orgellessen. Vanaf 2011 eindigde hij meermaals als finalist bij wedstrijden of won er een eerste prijs (Steinway Pianocompetition voor de jeugd, Dexia Classics, Cantabile pianowedstrijd, Orgelwedstrijd van Quintus Kampen, VIII. International Mikael Tariverdiev Organ Competition Moskou en Kaliningrad, Stephan De Jonghe pianowedstrijd Aalst, internationale orgelwedstrijd in Luxemburg en Dudelange). Hij volgde verschillende masterclasses voor orgel en piano. Als begeleider voor lied volgt hij af en toe lessen bij Lucienne Van Dijk en Jozef De Beenhouwer. Zijn leerkrachten waren Jan Vermeulen (piano) en Luc Ponet (orgel). Sinds 2013 is hij lid van het Orgelcomité van Dendermonde. Voor twee jaar werd Nils aangesteld als beursorganist (Organ Scholar) van Leuven Orgelstad. In 2016 rondde hij zijn studies orgel en piano af aan het LUCA School of Arts met een dubbele Master in de muziek, met de grootste onderscheiding. In 2017 haalde hij een masteropleiding kamermuziek. Zijn opleiding SLO (specifieke lerarenopleiding) rondde hij af in datzelfde academiejaar. Sinds september 2018 is hij organist in de abdij van Averbode. Hij werkte mee aan de CD “Jong Vlaams Orgeltalent”, een realisatie van het tijdschrift Orgelkunst.

Bekijk het programma van deze organist >

Tina Christiansen

Tina Christiansen (DK) is zeer actief als concertorganist. Ze speelde concerten in Denemarken, Noorwegen, Zweden, de Faeröer eilanden, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Engeland, Schotland, Italië, Spanje, Hongarije, Letland en Rusland. Ze trad op bij festivals en op podia zoals St Paul’s Cathedral in Londen, Riga Dom in Letland, Kaliningrad Cathedral in Rusland, St. Florianer Brucknertage in Oostenrijk, the London Organ Day en in vele andere plaatsen. Ze trad ook op als soliste bij concerten met het Odense Symphony Orchestra en The Prince’s Music Corps. Tina is finalist en prijswinnaar op internationale concoursen in Denemarken, Polen en Italië.

Tina studeerde aan The Royal Academy of Music in Aarhus en Malmö Academy of Music (Zweden) bij Professor Ulrik Spang-Hanssen en Anders Johnsson. Masterclasses met Dame Gillian Weir, Roger Fisher, Nigel Allcoat, Leo van Doeselaar, Paolo Crivellaro, Marie-Louise Langlais, Winfried Bönig, Bjoern Andor Drage, Ullrich Böhme, Michele Croese, Hans Fagius, Eric Lebrun en Thomas Trotter. Haar repertoire is groot en ze gaf wereldpremières van verschillende werken geschreven door Deense, Faeröerse, Britse, Griekse, Letse en Russische componisten. Tina is de artistiek leider van het Odense International Organ Festival en  muziekdirecteur en organist van de Ansgar’s Church in Odense, Denemarken. www.tina-christiansen.dk

Bekijk het programma van deze organist >

Christine Moraal

Christine Moraal studeerde piano en muziekwetenschap in de VS en promoveerde aan de University of Michigan op een thema uit de Duitse Romantiek. Later ontdekte zij haar passie voor het orgelspel. Zij behaalde haar Bachelor en Master aan het Conservatorium Maastricht bij Hans Leenders en Marcel Verheggen. Tijdens haar Masterstudie, die zij 2018 succesvol afrondde, werd haar studie verder verrijkt door onderwijs bij Ludger Lohmann, Pieter van Dijk, Bernard Foccroulle en Willem Tanke, en verschillende masterclasses. Bij het Internationale Orgel-Gesangswettbewerb 2014 in Neuss werd aan haar en haar duo-partner de eerste prijs toegekend. Haar bijzondere interesse gaat uit naar barokmuziek enerzijds, en anderzijds naar de verkenning van nieuwe klanken in moderne orgelmuziek. Sinds 2000 is zij organiste bij de Protestantse Gemeente Vaals-Gulpen met het historische Teschemacher orgel.

Bekijk het programma van deze organist >

Marcel Verheggen, orgel
Marcel Wierckx, lichtkunstenaar

Marcel Verheggen (*1961) is hoofdvakdocent Orgel aan het conservatorium in Maastricht en als organist verbonden aan de St. Servaasbasiliek in Maastricht. Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus, adviseur (KKO) en examinator (CvON), geeft hij vele concerten en meestercursussen in binnen- en buitenland en maakt hij geregeld radio-, cd- en dvd-opnames.

Marcel Wierckx is componist en audiovisuele lichtkunstenaar die muziek en beeld maakt voor dans, concert, film en theater. Ook is hij docent Live en Elektronische muziek aan het conservatorium van Amsterdam en docent Compositie en Softwareontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gecreëerd op basis van de specifieke klankkleuren passend bij – in dit geval – de muziek van Marcel Verheggen en het orgel van de Sint Servaas. Iedere uitvoering is uniek.

Bekijk het programma van deze organist >