Organisten 2021

Marcel Verheggen

Marcel Verheggen (*1961, Maastricht) studeerde orgel en muziektheorie aan het conservatorium van Maastricht. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding volgde hij cursussen in binnen- en buitenland en zette hij zijn orgelstudie voort bij Guy Bovet in Zwitserland. Marcel Verheggen is als organist verbonden aan de St. Servaasbasiliek in Maastricht. Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland en maakt hij geregeld radio-, cd- en dvd-opnames.

Verheggen is hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium te Maastricht en geeft meestercursussen in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij adviseur van de Katholieke Klokken- en Orgelraad waar hij betrokken is bij nieuwbouw- en restauratieprojecten. Hij is lid van het College van Orgeladviseurs Nederland, en als examinator betrokken bij de landelijke opleiding tot orgeladviseur. Hij is artistiek adviseur van de Maastrichtse orgelserie “Pro Organo”.

Bekijk het programma van deze organist >

Ignace Michiels

Ignace Michiels (°1963) is leraar aan het Brugse conservatorium en doceert de cursus orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hij is geregeld gastprofessor tijdens masterclasses aan de universiteit van Knoxville, het Wheaton College in Chicago en de universiteit van Krakow. Sinds 1991 is Ignace Michiels titularis-organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge en organisator van het Kathedraalfestival Brugge. Zijn uitgebreide repertoire omvat o.m. het hele orgeloeuvre van Bach, Franck, Mendelssohn en Dupré, de symfonieën van Widor en Vierne, en de orgelsonates van Guilmant en Rheinberger. Michiels concerteert in zowat alle continenten en is tevens werkzaam als koordirigent. In 2009 werd hij bekroond met de Prijs van de Sociaal-Culturele Raad van de stad Brugge.

Bekijk het programma van deze organist >

Michel Bourcier

Michel Bourcier* is hoofdorganist van de orgels van de kathedraal van Nantes en docent orgel en analyse aan het conservatorium van Nantes. Als solist treedt hij op met een zeer gevarieerd repertoire, daarnaast begeleidt hij graag vocale ensembles als Les Élements en het Ensemble Vocal de Nantes. Michel Bourcier verzorgde de premières van werken van Jaques Lenot en Valéry Aubertin en was de eerste uitvoerende van orgelwerken van Jean-Louis Florentz van wie hij de twee eerste werken in première bracht: ‘Les Laudes’ en ‘Debout sur le soleil’. Vorig jaar verscheen van zijn hand een omvangrijke studie over de orgelwerken van deze componist: ‘Jean-Louis Florentz et l’orgue’ (Éditions Symétrie). Parallel aan zijn orgelcarrière richtte Bourcier in 2004 het Ensemble Utopik op, een instrumentaal ensemble uit Nantes met een variabele bezetting. Dit ensemble stelt zich ten doel bekendheid te geven aan repertoire uit de 20e en 21e eeuw. Vanuit dat ensemble probeert Michel Bourcier de muziek van nu over te brengen aan een divers publiek. *Cv overgenomen uit Musica Sacra brochure van 21 sept 2019

Bekijk het programma van deze organist >

Jaroslaw Tarnawski

Jaroslaw Tarnawski (*1980, Polen) begon zijn masterstudie aan de Music Academy in Poznan. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Karol Szymanowski Academy of Music in Katowice en de hogeschool voor muziek in Lubeck en Detmold, waar hij zijn diploma’s behaalde in 2016. Vanaf de start van zijn artistieke carrière gaf Jaroslaw veel concerten en volgde talrijke masterclasses (Michael Radulescu, Wolfgang Zerer, Bine Bryndorf, Susan Landale, Olivier Latry) en nam tevens deel aan orgel competities. Zo won hij de 2e prijs bij de internationale orgelcompetities: “Westfalen-Lippe” in Bochum (2005), “Kurt Bossler” in Heidelberg (2011) en “Eberhard Friedrich Walcker” in Schramberg (2012). Ook ontving hij studiebeurzen van het Poolse Ministerie van Cultuur en, voor zijn studies in Duitsland, van de Possehl Foundation. Sinds 2004 is hij een gewaardeerd docent Orgel aan de Paderewski University of Music in Poznan, waar hij doctoreerde in 2014.

Bekijk het programma van deze organist >

Hans Leenders

Hans Leenders is artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale en vocaal ensemble Cantarix en artistiek adviseur van het orgelfestival L’Europe & L’ Orgue. Tevens is hij hoofdvakdocent orgel en koordirectie aan het Conservatorium Maastricht. Hans Leenders is cantor-organist van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Maastricht (Séverin 1652, Müseler 1765 en Flentrop 1996) en uit dien hoofde dirigent van het Basilicakoor en oprichter van het Basilica Consort. Dit laatste ensemble is opgericht om met name de hoogfeestdagen feestelijk te ondersteunen, maar treedt ook autonoom op. Tenslotte is Leenders titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765). Tijdens de Corona-pandemie schreef Leenders zijn ‘Missa In Simplicitate’ die in binnen- en buitenland gretig aftrek heeft gevonden. Zijn ‘Missa Choralis’ gaat volgende maand tijdens festival Musica Sacra in première. Onlangs werd zijn laatste werk ‘Drei Deutsche Lieder’, opgedragen aan bariton Vincent Kusters, opgenomen door tv-programma Vrije Geluiden van de VPRO.

Bekijk het programma van deze organist >

Andreas Hoffmann

Andreas Hoffmann (*1980) studeerde in Saarbrücken bij Andreas Rothkopf en als laatste bij Wolfgang Rübsam. In 2004 won hij de 1e prijs bij het derde Horst-Dieter-Veeck concours in Saarbrücken. Sinds 2007 vormt hij het “Duo Carillon” met Armin Sommer (percussie en orgel). Als ensemble voor nieuwe muziek, vertolken ze speciaal voor hen gecomponeerd werk. In februari 2016 ging “Write my name” van Charlotte Seither in première. Het duo treedt op in Duitsland en werd tevens uitgenodigd bij festivals voor hedendaagse muziek In Roemenie (2014, 2019). Hoffmann werkt als solist en begeleider ook mee aan radio en cd-opnamen. Tevens was/is hij cantor aan de St. Peter Bous (2006), de St. Marien Ensdorf (2009) en hoofdcantor voor de dekenij van Saarlouis (2013). Sinds 2018 is hij Regionale Cantor voor de Aachen-Land streek, m.n. in de parochie St. Gregor in Aken-Burtscheid.

Bekijk het programma van deze organist >

Momoyo Kokubu

De Japanse organiste Momoyo Kokubu studeerde behalve orgel, klavecimbel en piano bij Nicholas Danby aan het Royal College of Music in Londen. Sinds 1995 woont ze in Brussel. In Zij vervolgde haar studie aan het conservatorium in Brussel bij Jean Ferrand, waar zij in 1999 de eerste prijs met onderscheiding behaalde en in 2004 haar bachelor. Privélessen volgden bij Louis Robilliard. In Freiberg en Maastricht was ze, resp. in 1995 en 2000, finalist bij een orgelcompetitie.

Momoyo is een van de organisten van de Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk in Brussel. Hier organiseert ze sinds de restauratie van het Loret/Thomas orgel in 2000 gratis lunchconcerten in de serie: “Orgel op Maandag”. Tegenwoordig is ze docent aan de muziekacademie van Watermael-Boitsfort in Brussel en van St Grégoire in Tournai. Zij heeft 6 cd’s van het MeloPhone label op haar naam staan (Franck, Duruflé, Bach and Couperin). Drie ervan wonnen de prestigieuze Japanse “Record Geijyutsu” prijs. Haar tournees leiden haar door Europa en Japan, als solist of als continuo speler van het barok vocaal ensemble FILIÆ.

Bekijk het programma van deze organist >

Bert den Hertog

Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 tot 2005 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens zijn studie won hij 4 (inter-)nationale orgelconcoursen.  Bert concerteert op vele orgels in Nederland, België, Frankrijk, Rusland, Duitsland, Estland, Roemenië en Polen. Per 1 juni 2010 is hij benoemd als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische, 18e eeuwse Steevens/Lohman/Flentrop – orgel bespeelt. Tevens is hij sinds 2013 concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot. Op dit orgel voert hij elk jaar verschillende grote orgelsymfonieën en -cycli van o.a. Franck, Widor, Vierne, Dupré, Langlais en Messiaen uit. Regelmatig treedt hij op als koorbegeleider in veeleisend repertoire voor koor en orgel. Van Bert’s spel verschenen inmiddels acht CD’s (met repertoire uit alle stijlperioden) die in de internationale pers lovend werden besproken. The American Organist schreef in 2009 over zijn interpretatie van de 3de en 6de Symphonie van Vierne: “His playing is passionate, powerful and poetic”. Onlangs startte hij de publicatie van de opnames van alle orgelwerken van J.S. Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels. Dit project is te volgen op www.bertblogtbach.blogspot.com, waarop ook toelichtingen te vinden zijn op de gespeelde werken.  Behalve kerk- en concertorganist is Bert ook orgel- en pianodocent aan de Stichting Muziekonderwijs te Leiderdorp.

Bekijk het programma van deze organist >

Anja Hendrikx

Anja Hendrikx was als kind al in de ban van toetsinstrumenten. Deze voorkeur bracht haar naar het conservatorium Maastricht, waar ze orgel, clavecymbel en kerkmuziek studeerde. Haar docenten waren resp. Kamiel D’Hooghe en Remy Syrier. In 1989 sloot ze beide studies af met de acte “Uitvoerend Musicus”. Er volgde een fase van deelname aan masterclasses en cursussen: docenten waren o.a. Guy Bovet, Xavier Darasse en Daniel Roth. Sinds 1990 is zij als kerkmusicus aan de St. Laurentiuskerk te Voerendaal verbonden en heeft ze de leiding over de kerkkoren. Ze treedt op als soliste en als begeleidster en probeert op haar beurt in de lespraktijk de fascinatie voor orgelmuziek over te brengen.

Bekijk het programma van deze organist >

Marcel Verheggen, m.m.v. Marcel Wierckx

Marcel Verheggen (*1961) is hoofdvakdocent Orgel aan het conservatorium in Maastricht en als organist verbonden aan de St. Servaasbasiliek in Maastricht. Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus, adviseur (KKO) en examinator (CvON), geeft hij vele concerten en meestercursussen in binnen- en buitenland en maakt hij geregeld radio-, cd- en dvd-opnames.

Marcel Wierckx is componist en audiovisuele lichtkunstenaar die muziek en beeld maakt voor dans, concert, film en theater. Ook is hij docent Live en Elektronische muziek aan het conservatorium van Amsterdam en docent Compositie en Softwareontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gecreëerd op basis van de specifieke klankkleuren passend bij – in dit geval – de muziek van Marcel Verheggen en het orgel van de Sint Servaas. Iedere uitvoering is uniek.

Bekijk het programma van deze organist >