Historie

Stichting Pro Organo (RSIN 008255799 / KvK 41077276) organiseert ieder jaar opnieuw het prestigieuze orgelfestival L’Europe & L’Orgue. Het bestuur wordt daarin bijgestaan door twee artistiek adviseurs, Hans Leenders en Marcel Verheggen en een adviseur educatie: Poppeia Berden. Hans Leenders en Poppeia berden zijn resp. als cantor-organist en organist verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en Marcel Verheggen is de vaste bespeler van het orgel van de Sint-Servaasbasiliek. Gezamenlijk stellen zij jaarlijks het festivalprogramma samen en selecteren de deelnemende organisten. Topkwaliteit staat daarbij voorop.

Al 65 jaar L’Europe & L’Orgue

In 1960 werd het Maastrichtse orgelfestival voor de eerste keer georganiseerd. Jean Wolfs, toenmalig cantor-organist van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek was de grondlegger van dit zomerfestival. Zijn rol werd in de jaren 90 overgenomen door Hans Leenders en Marcel Verheggen, onze huidige adviseurs. Zij nodigen ieder jaar masterstudenten orgel van conservatoria en internationale, gerenommeerde organisten uit voor onze concertreeks op vrijdagmiddag en dinsdagavond. Er worden uitdagende programma’s gepresenteerd. Daarnaast worden orgelcursussen gegeven door onze adviseurs en wordt er voorlichting gegeven over de instrumenten en de muziek. Ook is er ruimte voor educatieve projecten. Poppeia Berden heeft hier een belangrijke, adviserende rol. Er wordt ook regelmatig samengewerkt met de Stichting Maastrichtse en/of Limburgse componisten en de Stichting StayTuned

Doelstelling

Naast het bevorderen van de interesse in- en beoefening van orgelmuziek in de provincie Limburg en speciaal in de stad Maastricht is het voortbestaan van dit internationale festival met het handhaven van het hoge niveau een belangrijke doelstelling voor Stichting Pro Organo. Omdat we voor onze concerten de financiële overheidssteun ontberen, blijft het een enorme uitdaging om het hoge niveau te handhaven en zelfs onze concertreeks te continueren. Subsidies, entreegelden en donaties van particulieren helpen ons hierbij. Sinds kort zijn wij een culturele ANBI.